Ο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» στην Επίσημη Έναρξη της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

Με Παραστάσεις, Χορωδία, Μουσική , Χορό,  Δρώμενα, Παραδοσιακό Κονάκι, Εργαστήρια Τεχνών και Τυροκόμηση

Και Συγκέντρωση τροφίμων στην πλ. Ελευθερίας

Συνεχίζονται έως την Κυριακή το βράδυ οι δράσεις με Μουσική, Χορό, Δρώμενα, Καντάδες, Εργαστήρια Κρητικών Λαϊκών Τεχνών και πολλά άλλα που έχει οργανώσει , αφιλοκερδώς, ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Ο Όμιλος έχει προσκληθεί από την Περιφέρεια Κρήτης στις ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Ενίσχυση Κοινωνικών Παντοπωλείων & Συσσιτίων

Όλες τις ημέρες οι εθελοντές του Ομίλου συγκεντρώνουν τρόφιμα, σχολικά, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα για τα κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμου Ηρακλείου και Περιφέρειας Κρήτης, τα Κοινωνικά Ιατρεία και τα Συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Οι επισκέπτες του Περιπτέρου του Ομίλου «Αετογιάννη»  δέχονται ένα γενναιόδωρο κρητικό κέρασμα, συμμετέχουν δωρεάν στα προγράμματα των Εργαστηρίων και εφόσον μπορούν προσφέρουν κάποιο από τα παραπάνω είδη για το σκοπό της συγκέντρωσης.

Sthn_Epishmh_Enarksh

Μουσικοχορευτική Παράσταση στην Επίσημη Έναρξη

Την Πέμπτη 26/9 πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Έναρξη των μεγάλων εκδηλώσεων που γίνονται σε ολόκληρο το νησί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηρακλείου κ Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Με τη Συναυλία του Βασίλη Σκουλά και την κήρυξη της Έναρξης ο Όμιλος με τις παραδοσιακές φορεσιές παρουσίασε ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό σε όλη την Κρήτη με παλαιϊνούς και διαδεδομένους σκοπούς και χορούς. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην εξέδρα η πολυμελής ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΟΡΕΥΤΩΝ του Αετογιάννη η οποία χόρεψε και τραγούδησε χωρίς μικρόφωνα όπως τα παμπάλαια χρόνια. Εφέτος ο Όμιλος φιλοξένησε στο πρόγραμμά του το παιδικό χορευτικό των Ζωνιανών σε άλλη μια προσπάθεια στήριξης της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής του ορεινού Μυλοποτάμου. Στη λύρα-τραγούδι  ήταν ο Βαγγέλης Αλεξάκης, στο λαούτο – τραγούδι ο Γρηγόρης Παραγιουδάκης, στην κιθάρα ο Μανόλης Δρίμης, στα Κρουστά-Ασκομαντούρα ο Φραγκίσκος Μπαλτζάκης.

Ligo_meta_thn_Kantada

Καντάδα στα «σοκάκια» της πλατείας Ελευθερίας

Για τέσσερις ημέρες η πλ. Ελευθερίας έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη κοινότητα γεμάτη από παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. Πάνω από 300 περίπτερα συνθέτουν δαιδαλώδεις διαδρομές, «σοκάκια» Παράδοσης και Πολιτισμού. Σε αυτούς τους χώρους και σε ολόκληρη την πλ. Ελευθερίας οι μουσικοί και οι χορευτές του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» έκαναν παραδοσιακή κρητική Καντάδα την Πέμπτη  αμέσως μετά την παράσταση τους στην εξέδρα και κάλεσαν τους επισκέπτες να επισκεφθούν όλα τα περίπτερα και να τραγουδήσουν παραδοσιακά όπως στις καντάδες του παλιού καιρού.

Yfantikh

Παραδοσιακό Κονάκι του «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» 

Στο κέντρο της πλατείας απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας, μπροστά από την εξέδρα των μουσικών & χορευτών και δίπλα στον αιωνόβιο ευκάλυπτο της πλ.Ελευθερίας ο Όμιλος έχει στήσει το παραδοσιακό «κονάκι» του. Παραδοσιακές φορεσιές, το «αργαστήρι-αργαλειός», υφαντά, αντικείμενα της παλιάς Κρήτης, εργαλεία της παραδοσιακής καθημερινής ζωής κλπ συνθέτουν το στέκι των μελών και φίλων του Ομίλου. Κρασί και τσικουδιά με παραδοσιακές γεύσεις και κρητική φιλοξενία για να «κονέψει» τον κάθε μουσαφίρη της Κρήτης. Στο «κονάκι» βρίσκονται μέλη του Ομίλου από την Πέμπτη έως και την Κυριακή από τις 10π.μ. έως τις 11.30μ.μ..

Kalathia

Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικών Παραδοσιακών Τεχνών

Στο κονάκι του «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» έχει στηθεί παραδοσιακός Αργαλειός και στο «Αργαστήρι» κάθε μέρα από τις 7-9μμ γίνεται παρουσίαση της λειτουργίας του και του τρόπου που ύφαιναν οι «ανυφαντούδες» στην παλιά Κρήτη. Το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7-9 μμ βιωματικό Εργαστήριο Κρητικής Καλαθοπλεκτικής από τον παραδοσιακό Καλαθοπλέκτη κ. Απόστολο Κολιοραδάκη. Επίσης κατά τη διάρκεια του τετραημέρου λειτουργεί Εργαστήριο κατασκευής κρητικών παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων με τη επιμέλεια του παραδοσιακού κατασκευαστή και μουσικού Δαμιανού Βασιλάκη.

Tyrokomikh

Κορύφωση με Τυροκόμηση στην Πλατεία

Η παρουσία του Ομίλου στις εκδηλώσεις κορυφώνεται την Κυριακή το βράδυ όπου από τις 7μμ  ξεκινάει σε υπαίθριο καζάνι που θα στηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό στο κονάκι του «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» , το βράσιμο φρέσκου κρητικού γάλακτος και η παρασκευή τυριού με την βοήθεια και τη συμμετοχή των μικρών μαθητών και επισκεπτών μας. Οι επαγγελματίες Τυροκόμοι Μανώλης Παρασύρης, Δημήτρης Παπαδάκης και Μανώλης Κάββαλος εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών βάζουν όλη τους την Τέχνη ώστε για πρώτη φορά να γίνει τυροκόμηση και  να παρασκευαστεί η πιο νόστιμη ζεστή μυζήθρα στην πλ. Ελευθερίας.

Sfyroxampiolo

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Πέμπτη 7-9μμ 
Τοποθέτηση παραδοσιακού Αργαλειού και στο «Αργαστήρι»  θα γίνεται παρουσίαση της λειτουργίας του και του τρόπου που ύφαιναν οι «ανυφαντούδες» στην παλιά Κρήτη. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»
Πέμπτη 10μμ
Οι μουσικοί και οι χορευτές του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» αμέσως μετά την Επίσημη Έναρξη και την παράσταση κάνουν παραδοσιακή κρητική Καντάδα σε όλα τα περίπτερα της Έκθεσης
Παρασκευή 7-9μμ
Παρουσίαση της λειτουργίας του και του τρόπου που ύφαιναν οι «ανυφαντούδες» με τον Αργαλειό στο «Αργαστήρι» στην παλιά Κρήτη. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»
Παρασκευή 8-10μμ
Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Χορού
Διδασκαλία παραδοσιακών χορών της Κρήτης από αυθεντικούς χορευτές και πρακτική άσκηση-χοροστάσι υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής των Συναυλιών της εξέδρας. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»
Σάββατο 7-9μμ
Βιωματικό Εργαστήριο Κρητικής Καλαθοπλεκτικής από τον παραδοσιακό Καλαθοπλέκτη κ. Απόστολο Κολιοραδάκη. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»
Σάββατο 7-9μμ
Παρουσίαση της λειτουργίας του και του τρόπου που ύφαιναν οι «ανυφαντούδες» με τον Αργαλειό στο «Αργαστήρι» στην παλιά Κρήτη. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»
Σάββατο 8-10μμ
Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Χορού
Διδασκαλία παραδοσιακών χορών της Κρήτης από αυθεντικούς χορευτές και πρακτική άσκηση-χοροστάσι υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής των Συναυλιών της εξέδρας. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»
Κυριακή 7-9μμ
Βιωματικό Εργαστήριο Κρητικής Καλαθοπλεκτικής από τον παραδοσιακό Καλαθοπλέκτη κ. Απόστολο Κολιοραδάκη. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»
Κυριακή 7-9μμ
Παρουσίαση της λειτουργίας του και του τρόπου που ύφαιναν οι «ανυφαντούδες» με τον Αργαλειό στο «Αργαστήρι» στην παλιά Κρήτη. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»
Κυριακή 7-9μμ
Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακής Τυροκομικής σε υπαίθριο καζάνι που θα στηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, βράσιμο φρέσκου κρητικού γάλακτος και παρασκευή τυριού με την βοήθεια και τη συμμετοχή των μικρών μαθητών και επισκεπτών μας

Οι επαγγελματίες Τυροκόμοι Μανώλης Παρασύρης, Δημήτρης Παπαδάκης και Μανώλης Κάββαλος εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών βάζουν όλη τους την Τέχνη ώστε για πρώτη φορά να γίνει τυροκόμηση και  να παρασκευαστεί η πιο νόστιμη ζεστή μυζήθρα στην πλ. Ελευθερίας. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»

Κυριακή 8-10μμ
Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Χορού
Διδασκαλία παραδοσιακών χορών της Κρήτης από αυθεντικούς χορευτές και πρακτική άσκηση-χοροστάσι υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής των Συναυλιών της εξέδρας. Στο Περίπτερο του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ»

Εργαστήριο κατασκευής κρητικών παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα λειτουργήσει Εργαστήριο κατασκευής κρητικών παραδοσιακών πνευστών μουσικών οργάνων με τη επιμέλεια του παραδοσιακού κατασκευαστή και μουσικού Δαμιανού Βασιλάκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: