Παραδοσιακή η Επίσημη Έναρξη για τις Γιορτές Τουρισμού 2014

Με τον Όμιλο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» στην πλατεία Ελευθερίας

Μουσικές, χοροί και η παράδοση της Κρήτης από τα Χανιά έως τη Σητεία θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 το βράδυ στην εφετινή Επίσημη Έναρξη των τετραήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2014 τον οποίο διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το σύνολο των φορέων του νησιού. Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» (www.Aetogiannis.gr) θα εμφανιστεί λίγο μετά τις 8.30 μμ παρουσιάζοντας χορούς της Κρήτης με το τοπικό παραδοσιακό ηχόχρωμα των Χανίων και το μουσικό συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη.

Στις 8.45 μμ ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου κ Ευριπίδης Κουκιαδάκης θα κηρύξει από την εξέδρα της πλατείας Ελευθερίας την επίσημη έναρξη των μεγάλων εκδηλώσεων που θα γίνουν σε ολόκληρο το νησί. Αμέσως μετά ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» θα συνεχίσει το μουσικοχορευτικό οδοιπορικό του σε όλη την Κρήτη με παλαιϊνούς και διαδεδομένους σκοπούς και χορούς. Αρκετοί χοροί θα αποδοθούν χορωδιακά όπως γινόταν στην παλιά Κρήτη ενώ μουσικά θα συνοδεύσει το συγκρότημα «Μουσικοί Χρονοναύτες».

Crete_World_Tourism_Festival

 Καντάδα στα «σοκάκια» της πλατείας Ελευθερίας

Για τέσσερις ημέρες η πλ. Ελευθερίας θα έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη κοινότητα γεμάτη από παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης. Πάνω από 300 περίπτερα συνθέτουν δαιδαλώδεις διαδρομές, «σοκάκια» Παράδοσης και Πολιτισμού. Σε αυτούς τους χώρους και σε ολόκληρη την πλ. Ελευθερίας οι μουσικοί και οι χορευτές του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» θα κάνουν παραδοσιακή κρητική Καντάδα την Πέμπτη στις 10μμ αμέσως μετά την παράσταση τους στην εξέδρα και καλούν τους επισκέπτες να επισκεφθούν όλα τα περίπτερα και να τραγουδήσουν παραδοσιακά όπως στις καντάδες του παλιού καιρού. 

Παραδοσιακό Κονάκι του «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» με δρώμενα & εργαστήρια Τεχνών

Επίσης, τετραήμερο με Δρώμενα,  Εργαστήρια Κρητικών Λαϊκών Τεχνών και πολλά άλλα ετοιμάζει, -αφιλοκερδώς και εφέτος-  ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Στο κέντρο της πλατείας, στο ιστορικό «Μουσικό Κιόσκι» του Ηρακλείου απέναντι από το κτίριο της Περιφέρειας, μπροστά από την εξέδρα των μουσικών & χορευτών και δίπλα στον αιωνόβιο ευκάλυπτο της πλ.Ελευθερίας ο Όμιλος θα έχει το παραδοσιακό «κονάκι» του. Παραδοσιακές φορεσιές, το «αργαστήρι-αργαλειός», υφαντά, αντικείμενα της παλιάς Κρήτης, εργαλεία της παραδοσιακής καθημερινής ζωής κλπ θα συνθέτουν το στέκι των μελών και φίλων του Ομίλου. Κρασί και τσικουδιά με παραδοσιακές γεύσεις και κρητική φιλοξενία για να «κονέψει» τον κάθε μουσαφίρη της Κρήτης. Στο «κονάκι» θα βρίσκονται μέλη του Ομίλου από την Πέμπτη έως και την Κυριακή από τις 11π.μ. έως τις 11.30μ.μ..

???????????????????????????????

 Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικών Παραδοσιακών Τεχνών

Στο κονάκι του «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» θα στηθεί παραδοσιακός Αργαλειός και στο «Αργαστήρι» κάθε μέρα από τις 7-9μμ θα γίνεται παρουσίαση της λειτουργίας του και του τρόπου που ύφαιναν οι «ανυφαντούδες» στην παλιά Κρήτη. Παράλληλα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω εργαστήρια:

·     Διαγωνισμοί παραδοσιακών φαγητών & γλυκών 25- 28/9: ώρα 17.00-21.00 & 23.00. Οι όροι του διαγωνισμού στο www.Aetogiannis.gr

·         Εργαστήριο υφαντικής 25-28/9 ώρα 19.00-21.00

·         Εργαστήριο Καλαθοπλεκτικής  26-28/9 17.00-22.00

·         Εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακής ενδυμασίας  26-28/9 19.00-21.00

·         Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Χορού 26-28/9 ώρα 20.00-22.00

·         Βιωματικό Εργαστήριο Παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας  28/9 ώρα 18.00-22.00

·         Εργαστήριο κατασκευής Κρητικών Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων 25-28/9

·         Εργαστήριο κατασκευής Κρητικού Παραδοσιακού Κοσμήματος 25-28/9

·         Εργαστήριο για την κατασκευή χειροποίητων εργόχειρων – κεντημάτων 25-28/9

4 Διαγωνισμοί παραδοσιακών φαγητών & γλυκών

Ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» θα υλοποιεί στην πλατεία τους 4 διαγωνισμούς παραδοσιακών φαγητών και γλυκών που έχει προκηρύξει, κάθε μέρα από την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 σε μια προσπάθεια να παρακινηθούν οι συμπολίτες μας ως προς την προτίμηση και την ανάδειξη της παραδοσιακής κουζίνας. Θα πραγματοποιηθούν 4 κύκλοι, ο καθένας για διαφορετική κατηγορία παρασκευάσματος:

Πίτα Φούρνου την Πέμπτη 25/9/14 

Πίτα Τηγανιού την Παρασκευή 26/9/14

Μαγειρευτό Φαγητό το Σάββατο 27/9/14

Παραδοσιακά Γλυκά την Κυριακή 28/9/14

Αναλυτικά οι όροι των Διαγωνισμών στο www.Aetogiannis.gr

Aetogiannis_International_Festival_Cairo_2013

 Κορύφωση με Γαμοπίλαφο στην Πλατεία

Η παρουσία του Ομίλου στις εκδηλώσεις θα κορυφωθεί την Κυριακή το βράδυ όπου από τις 7μμ θα ξεκινήσει σε υπαίθριο καζάνι που θα στηθεί ειδικά για το σκοπό αυτό στο κονάκι του «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗ» , το βράσιμο φρέσκου κρητικού γάλακτος και η παρασκευή τυριού καθώς και το βράσιμο κρέατος με την παραδοσιακή συνταγή για την παρασκευή κρητικού γαμοπίλαφου. Τα μέλη του Ομίλου βάζουν όλη τους την Τέχνη ώστε για πρώτη φορά να γίνει γαμοπίλαφο στην πλ. Ελευθερίας και η καθιερωμένη πλέον από τον Αετογιάννη, τυροκόμηση και να παρασκευαστεί η πιο νόστιμη ζεστή μυζήθρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: