Ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» στην Κύπρο

Σεμινάρια, Εκδηλώσεις & Αφιερώματα στον Νίκο Ξυλούρη

Για 8 ημέρες η Κύπρος γεμίζει από μελωδίες, χορούς και παραδόσεις με «άρωμα» Κρήτης. O Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» (www.Aetogiannis.gr) με μια σειρά από δράσεις μεταφέρει – για πέμπτη φορά –  την Κρήτη στην Κύπρο με την συνεργασία πολλών φορέων των δυο μεγάλων νησιών του Ελληνισμού.

Πρόκειται για Σεμινάρια Χορού, Μουσικής, Ιστορίας, Λαογραφίας, Παράδοσης και Πολιτισμού της Κρήτης, συμμετοχή σε παραδοσιακές εκδηλώσεις της Κύπρου, βραδιές κοινής κρητικής και κυπριακής μουσικοχορευτικής έκφρασης με αποκορύφωμα το Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, το οποίο θα ολοκληρωθεί με ένα αυθεντικό κρητικό παραδοσιακό γλέντι με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Όλες οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του μεγάλου Κρητικού Νίκου Ξυλούρη δεδομένου ότι φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατό του.

 Poster_Seminar

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των δράσεων από εδώ και στο εξής περιλαμβάνει:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, ΠΑΦΟΣ

5μμ έως 10μμ. Σεμινάρια στην Πάφο.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015, ΛΕΜΕΣΟΣ

5μμ έως 10μμ. Σεμινάρια στην Λεμεσό.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, ΛΕΜΕΣΟΣ

6μμ έως 9μμ,  Σεμινάρια στην Λεμεσό

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, ΛΕΜΕΣΟΣ

9.30μμ Φιλανθρωπικη Εκδηλωση – Κρητικο Γλεντι – “Αφιερωμα στον Νικο Ξυλουρη”

Κρητικό Κέντρο «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» στην Μονή , Λεμεσός

 Poster_Glenti

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ

Την Παρασκευή 17 Απριλίου επαναλαμβάνεται  -στην Κύπρο αυτή τη φορά- η Φιλανθρωπική Εκδήλωση – Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη την οποία διοργάνωσε ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» στην Κρήτη τον Φεβρουάριο που μας πέρασε. Το 2015 συμπληρώνονται 35 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη. Για το λόγο αυτό ο Όμιλος αποφάσισε να κάνει ειδικά αφιερώματα στη ζωή, το έργο και τη μουσική του σπουδαίου Κρητικού ερμηνευτή. Θα γίνει προβολή σύντομης ταινίας και πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τη ζωή και τη δράση του. Το κάθε μουσικό συγκρότημα που θα εμφανιστεί θα παρουσιάσει και μια σειρά από τραγούδια του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η εκδήλωση γίνεται και για να συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα (ακόμα κι από το σπίτι), είδη ρουχισμού, σχολικά είδη και  παιχνίδια (ακόμη και μεταχειρισμένα) και είδη πρώτης ανάγκης (Σαπούνια, Χαρτικά, Καθαριστικά κλπ), τα οποία θα συγκεντρώνονται από εθελοντές και θα παραδοθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Κύπρου.

Όλα τα έσοδα της Εκδήλωσης διατίθενται για την αποπεράτωση του «Ξενώνα Αγάπης» στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, του οποίου οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το όραμα του Ομίλου για τον Ξενώνα είναι να λειτουργήσει, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ως Ξενώνας Φιλοξενίας Φοιτητών, για άπορους φοιτητές που διαμένουν εκτός Κρήτης, οι οποίοι επιτυγχάνουν μεν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης μας αλλά αδυνατούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους.

Μέχρι την υλοποίηση του στόχου αυτού ο Όμιλος αξιοποίησε τον Ξενώνα ως Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων.

ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Όλη η εκδήλωση θα είναι ένα μεγάλο Κρητικό Γλέντι που θα ενώσει με αυθεντικό τρόπο για άλλη μια φορά την Κύπρο με την Κρήτη. Όλοι οι συμμετέχοντες στα Σεμινάρια, οι φίλοι τους αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν τους σκοπούς του Νίκου Ξυλούρη και όλων των μεγάλων Κρητικών μουσικών! Με τις γκιλότες και τα στιβάνια τους οι ντελικανίδες και με τις όμορφες φούστες τους οι κοπελιές θα δώσουν ένα παραδοσιακό χρώμα σε ολόκληρη τη βραδιά. Θα εμφανιστεί το κρητικό μουσικό συγκρότημα «ΜΙΝΩΙΤΕΣ».

Από μόνη της η βραδιά θα αποτελεί ένα πολύωρο βιωματικό Σεμινάριο του αυθεντικού τρόπου που χορεύουν, τραγουδούν και γλεντούν οι γνήσιοι Κρητικοί και Κύπριοι, χωρίς τις υπερβολές και τις επιδεικτικές κακέκτυπες νοοτροπίες της σύγχρονης εποχής. (Ανεξέλεγκτες κούπες, ψευτοκαπετανιλίκα, υβριστικές μαντινάδες κλπ).

Το 8ήμερο στην Κύπρο υποστηρίζει ενεργά η Παγκύπρια Ένωση Κρητών με έδρα την Λευκωσία και εκπροσώπηση σε όλες τις πόλεις της Κύπρου καθώς και πολλές άλλες Ενώσεις, Φορείς και Σύλλογοι της Κύπρου. Η όλη δράση του Ομίλου Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» τελεί υπό την Αιγίδα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι εξαιτίας των εκδηλώσεων αυτών, θα ενωθούν Κύπριοι από όλες τις διαφορετικές περιοχές του νησιού με συνδετικό κρίκο και κύριο άξονα την κοινή αγάπη για την Κρήτη. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν, επίσης, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συνευρεθούν πολιτιστικά Κρήτες και Κύπριοι. Να αναδειχτούν τα κοινά στοιχεία των δυο μεγάλων νησιών της Μεσογείου, οι κοινοί αγώνες, η αγάπη και η ενότητα που διέπει τους δυο λαούς. Ήδη προγραμματίζεται νέα σειρά εκδηλώσεων για την εκτεταμένη προώθηση της κοινής πολιτιστικής πορείας Κύπρου και Κρήτης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

(+357) 99 132010

(+30) 2810 33 33 33

(+30) 6944 50 33 33

www.Aetogiannis.gr

Facebook: Aetogiannis Omilos

Aetogiannis Logo

Λίγα λόγια για τον διοργανωτή Όμιλο

Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «Αετογιάννης», ως Κοινωφελής Πολιτιστική, Μη κερδοσκοπική Οργάνωση δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, και σε άλλες περιοχές προσφέροντας στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο του Ομίλου λειτουργούν οι: Ομάδες Κρητικού Χορού & Πολιτισμού, Ελληνικών Λαϊκών Παραδοσιακών Χορών, Χοροί του Κόσμου, Ταξιδιωτική Ομάδα, Ομάδα Παραστάσεων, Χορωδία,  Ορχήστρα και η Εθελοντική Ομάδα!

Ο «Αετογιάννης» με σύνθημα «Τώρα ο Χορός είναι για Όλους» διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις «Γιορτές Χορού & Πολιτισμού» που είναι μια ευκαιρία προς όλους να χορέψουν και να διασκεδάσουν ΔΩΡΕΑΝ. Παράλληλα διοργανώνει παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα για την παρουσίαση της εθνικής μουσικής & χορευτικής παράδοσης. Έχει αναλάβει πάρα πολλές σπουδαίες διοργανώσεις όπως τελετές έναρξης & λήξης, πανευρωπαϊκών & παγκόσμιων πρωταθλημάτων, παράδοσης της φλόγας των ολυμπιακών αγώνων κλπ. Ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν γυρίσει εκπομπές, ντοκιμαντέρ ή έχουν κάνει αφιερώματα στον Όμιλο για την Τέχνη & τη δράση του. Εμφανίζεται παντού αφιλοκερδώς και η συμμετοχή στις Ομάδες & στα Μαθήματα γίνεται με συμβολική συνδρομή ακριβώς για να μπορεί ο χορός να φτάσει σε όλους.

Ο Όμιλος συμμετέχει με προθυμία ΔΩΡΕΑΝ -όπου του ζητηθεί- σε οποιαδήποτε φιλανθρωπική & κοινωφελή δράση. Συγκεντρώνει τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διανέμει σε οικογένειες του τόπου σε συνεργασία με το Δήμο, την Περιφέρεια, την Αρχιεπισκοπή και άλλους φορείς (Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο-Παντοπωλείο) και προσπαθεί να βοηθά γενικά συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η επιλογή των κοινωνικών φορέων που ενισχύει ο Όμιλος προέκυψε μετά από κοπιαστική έρευνα και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η παρουσία κοινωνικών λειτουργών αλλά και η αξιοπιστία διανομής, ώστε να είναι όλοι σίγουροι ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί θα καταλήξει σε συνανθρώπους μας που έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ανάγκη! Επιστολές των φορέων που μας ζητούν βοήθεια και περιγράφουν λεπτομερώς τις ανάγκες τους είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας. Το δύσκολο καιρό της οικονομικής κρίσης  που διανύει ο λαός μας, ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας. Αν υπάρξει ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα τα καταφέρουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: