Γνωρίζοντας τα Ενετικά Τείχη με τον Όμιλο «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Στοά Μακάσι

????????????????????????????????????

Τα μέλη του Ομίλου  Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» επισκέφτηκαν την ιστορική Στοά «Μακάσι» στον χώρο της ομώνυμης ενετικής πύλης κάτω από τον Τάφο του Καζαντζάκη στο πλαίσιο των περιηγήσεων που διοργανώνει ο Όμιλος στα Ενετικά Τείχη, προκειμένου να γνωρίσουν τα μέλη την ιστορία τους και να θαυμάσουν το πλούσιο εκθεσιακό υλικό που κρύβουν οι στοές και οι πύλες τους.

????????????????????????????????????

Η περιήγηση ξεκίνησε από την Καινούργια Πόρτα (Πύλη Ιησού), όπου και βρίσκεται η έδρα του Ομίλου, με κατεύθυνση νοτίως του χερσαίου τμήματος του Τείχους φτάνοντας στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο.

????????????????????????????????????

Η επίσκεψη περιελάμβανε περιήγηση στον εσωτερικό χώρο της Στοάς Μακάσι, της χαμηλής πλατείας και της στοάς που οδηγεί έξω από το Ενετικό Τείχος, καθώς και ξενάγηση στην Έκθεση Φωτογραφίας του Αρχείου «Κουτουλάκη» που φιλοξενήθηκε στο ιστορικό μνημείο με αφορμή τον εορτασμό για τη Μάχη της Κρήτης.

????????????????????????????????????

Εμπεριστατωμένη και πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση προσέφερε στα μέλη του Ομίλου ο επιμελητής της έκθεσης κ. Γιώργος Τζωράκης, ο οποίος ήλθε ειδικά για τον σκοπό αυτό στο χώρο.

FB_7786

Η μεγάλη συμμετοχή στην επίσκεψη κατέδειξε το έντονο ενδιαφέρον των μελών του Ομίλου για να μάθουν την ιστορία και τα μυστικά που κρύβουν τα Ενετικά Τείχη και ειδικά η Στοά Μακάσι, η οποία αποτέλεσε χώρο μαρτυρίου και αιχμαλωσίας για πολλούς αγωνιστές της αντίστασης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που εκτίθονταν στο χώρο αποκάλυπταν  με μοναδικό τρόπο τα φοβερά γεγονότα από τη Γερμανική Κατοχή και τη Μάχη της Κρήτης. Το φωτογραφικό υλικό των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου αποτελεί τμήμα του αρχείου του σημαντικού κρητικού φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη.

????????????????????????????????????

Ο Κ. Κουτουλάκης συνόδεψε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945 για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχθηκαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές.

????????????????????????????????????

Η Επιτροπή αποτελούνταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Καλιτσουνάκη και Ιωάννη Κακριδή και διέτρεξε την Κρήτη για το διάστημα από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945.

????????????????????????????????????

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να  απευθύνουν ερωτήσεις σχετικά με τις φωτογραφίες και τα γεγονότα της εποχής,  ενώ τα παιδιά που με δέος και ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ξενάγηση απήγγειλαν μαντινάδες εμπνευσμένες από τον αγώνα και  το μαρτύριο των ηρώων της Κατοχής.

????????????????????????????????????

Από τον Όμιλο ανακοινώθηκε ότι: «Η τοπική ιστορία συμβάλει στη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης και στη δημιουργία κοινωνικής συνείδησης. Ένας τόπος που δεν έχει ιστορική μνήμη και δεν γνωρίζει τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορεί να εξελιχθεί και να διατηρηθεί. Η σημερινή επίσκεψη εντάσσεται πλήρως στο πνεύμα των στόχων του Ομίλου μας που είναι μεταξύ άλλων η διατήρηση, η ανάδειξη και η προώθηση της Ιστορίας και της Παράδοσης μας. Τα μέλη μας που είναι ενεργοί πολίτες όλων των ηλικιών στηρίζουν και συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις που ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» διοργανώνει σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς. Θα ακολουθήσουν και άλλες οργανωμένες επισκέψεις στα Ενετικά Τείχη.»

????????????????????????????????????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: