Μια αλλιώτικη γιορτή για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Όταν η χορευτική έκφραση ξυπνά την ιστορική μνήμη

Ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και συμβολικό τρόπο επέλεξε ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» (www.Aetogiannis.gr )  για να τιμήσει και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου.
5.png
Κατέγραψε και συγκέντρωσε όλα σχεδόν τα τραγούδια που γράφτηκαν από μεγάλους Έλληνες στιχουργούς και συνθέτες τα οποία τραγουδήθηκαν τις τραγικές μέρες του 1973, αφιερώθηκαν ή ταυτίστηκαν με την ιστορική επέτειο ή τους αγώνες του λαού μας για την Δημοκρατία και την Ελευθερία.
1.jpg
Στις 17 Νοέμβρη 2015, 42 χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, αντί για τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις,τα μέλη του οργάνωσαν μια διαφορετική συγκέντρωση. Απέδωσαν τιμή στους αγωνιστές της εποχής χορεύοντας με σεβασμό και πιστή απόδοση τα τραγούδια τους.
2.png
«Το Μεγάλο μας Τσίρκο»,»Ένα το Χελιδόνι», «Το Γελαστό παιδί», «Το Ακορντεόν», «Λεβέντης εροβόλαγε», «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία», «Είμαστε δυο είμαστε τρεις» και τόσα άλλα επαναστατικά και ιστορικά τραγούδια αποδόθηκαν και χορεύτηκαν. Με τα βήματα του Χασάπικου, του Καρσιλαμά Σμύρνης και Προποντίδας, του Συρτού στα τρία, του Καλαματιανού, του γρήγορου Ταταυλιανού Χασάπικου, του ζεϊμπέκικου και τόσων άλλων όλοι μαζί ξύπνησαν μνήμες στους μεγαλύτερους και καλλιέργησαν έστω και λίγο τη χαμένη επαναστατικότητα των νεότερων.
3.png
Από τους διοργανωτές τονίστηκε: «Θέλουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι το να αφήσεις την ασφάλεια και την θαλπωρή του καναπέ, για να εκφραστείς χορευτικά με οδηγό ιστορικά τραγούδια αντίστασης, είναι μια πράξη κατά κάποιο τρόπο επαναστατική ιδίως στις μέρες αυτές της ολοκληρωτικής υποδούλωσης σε λογής λογής ορατούς και αόρατους κατακτητές».
4.png
Τα μέλη του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» επιδιώκουν με τέτοιου τύπου διοργανώσεις να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες μας ως προς την Ιστορική Μνήμη και την Παράδοση η οποία μέσω της χορευτικής μνήμης και έκφρασης παραμένει ζωντανή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: