Αποστολή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αλγερίας
Αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο
Ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» (www.Aetogiannis.gr) με έδρα το ιστορικό Ηράκλειο της Κρήτης, προσκλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Χορού της Αλγερίας. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 25 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στην πόλη Sidi Bel Abbès της Αλγερίας και φιλοξενεί αποστολές εθνικής εκπροσώπησης από όλο τον κόσμο.
Ο «Αετογιάννης» με τους μουσικούς που τον συνοδεύουν, θα δώσει αρκετές παραστάσεις σε διάφορα θέατρα της περιοχής ενώ θα παρελάσει με τα εθνικά μας σύμβολα στην κεντρική παρέλαση των αποστολών από όλες τις χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή θεωρείται τιμώμενη δεδομένου ότι όλες οι χώρες πληρώνουν για τη μετάβαση και τα έξοδα των αποστολών τους ενώ μόνο στη δική μας περίπτωση έως και τα αεροπορικά εισιτήρια των 30 μελών της αποστολής είναι καλυμμένα από τους διοργανωτές.
Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Αφρική και σ’ ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, με πλούσιο και ποικίλο γεωφυσικό περιβάλλον. Διαθέτει ισχυρή οικονομία με σημαντικές εξαγωγες πετρελαίου & φυσικού αερίου. Έχει οικοδομήσει με την Ελλάδα ισχυρές διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές, μορφωτικές και πολιτιστικές σχέσεις.
Ο Όμιλος «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» εκπροσωπεί την Ελλάδα με 24 χορευτές ενώ έξι μουσικοί θα παίξουν χορούς από τη Μικρά Ασία, την Κρήτη & το Αιγαίο. Τα μουσικά όργανα που θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν οι θεατές από την Αλγερία και από όλο τον κόσμο είναι: Κωνσταντινουπολίτικη Λύρα, Κανονάκι, Ούτι, Πνευστά & Κρουστά. Παράλληλα, χορευτές του Ομίλου οι οποίοι είναι και μουσικοί θα παίξουν Κρητική λύρα, Λαγούτο, Μαντολίνο.
Με την «πλούσια» αυτή μουσικοχορευτική εκπροσώπηση η μουσική και οι χοροί μας, η πολιτιστική μας κληρονομία θα ταξιδέψει στα θέατρα και στους δρόμους της διοργανώτριας πόλης. Όμως το Φεστιβάλ θα είναι και μια μοναδική ευκαιρία διεθνούς πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των αποστολών των χωρών με μέσο την παγκόσμια γλώσσα του χορού και της μουσικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μουσική και ο χορός καταργεί τα γεωγραφικά σύνορα,τις όποιες διαφορές, τονίζει τις ομοιότητες και τα κοινά στοιχεία και καταδεικνύει το αέναο ταξίδι του Πολιτισμού στους αιώνες.
Η πολυμελής αυτή αποστολή πραγματοποιείται χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Ηρακλείου & Μαλεβιζίου, της ANEK Superfast, των Οπτικών Μαρκάκης, των Γραφικών Τεχνών: «Art Graphix» (Χερσόνησος), της Εταιρείας Αλουμινίου-Σιδήρου «Sialmo», του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης, του Συλλόγου Γυναικών Χερσονήσου, του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε ως Έλληνες και ως χώρα, η Αποστολή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ τις Αλγερίας –με τις συνθήκες που γίνεται και τις προοπτικές που παρουσιάζει- είναι μια δράση τόνωσης της πληγωμένης ελληνικής υπερηφάνειας μέσα από τις αξίες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ποικιλομορφίας και του πλούτου της παράδοσής μας που από ότι φαίνεται άλλοι λαοί σέβονται και τιμούν στην πράξη.
Σχολιάστε